Superellips

Designklassiker:
Idag är det söndag igen vilket innebär att det gått en vecka sedan jag presenterade den första designklassikern här på Hannarty. Denna vecka har jag valt att presentera Bruno Mathssons Superellips, ett klassiskt bord som har kommit att användas i hemmet såväl som i kontorsmiljöer.
Det klassiska bordets form, den så kallade superellipsen, togs från början fram av en annan man och för ett annat ändamål. Det var den danske författaren och vetenskapsmannen Piet Hein som i slutet av 50-talet fick i uppgift att lösa de trafikproblem som uppstod vid byggandet av nya Sergels Torg i Stockholm. En traditionell ellips gick inte att använda då den hade för spetsiga ändar, Hein utvecklade då Superellipsen vars form är en symbios av den rektangulära och den elliptiska formen.
Senare var det Bruna Mathsson (1907 – 1988) som insåg formens potential inom möbelformgivning och snart hade de två tillsammans utvecklat bordet med samma form. Den lätta och ”svävande” känslan som bordet inger var revolutionerande när det kom och är så än idag, unikt är också att det inte krävs några verktyg för att montera benen vid bordsskivan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s