Kola med vanilj och flingsalt

Ett par gator ifrån oss här på söder ligger Pärlans konfektyr där man kan inhandla fantastiskt goda kolor i alla möjliga smaker. Sist vi var där köpte vi med oss deras fina bakbok som både innehåller kolarecept såväl som andra bakverk (och dessutom ett kapitel om hur man fixar sin egen 40-talsfrilla…).
Söndag 007Idag plockade vi fram boken och stegade sedan till affären och inhandlade det som behövdes för att kunna testa att laga vår egen kola. Vi valde receptet med vanilj och flingsalt och till det behöver man:

80 g smör
2 dl vispgrädde
½ tsk havssalt
½ vaniljstång
170 g glykos
250 g strösocker
Flingsalt att strö över

Gör så här: Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång (samt vaniljfrön) på svag värme i en kastrull. Koka samtidigt ihop glykos och socker på hög värme till ca 170 grader (färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad). Söndag 018 Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och rör försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig då det kan fräsa och skvätta. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Rör om då och då och ta av när kolan nått 124 grader. Söndag 025 Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.Söndag 032 Strö sedan över flingsalt och låt svalna i ca 4-5 timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar och slås in i smörpapper. Söndag 039Tillsist återstår bara att lägga kolorna i någon snygg burk och förvara dem svalt och mörkt tills det är dags att mumsa i sig dem!014Foto: Hanna & Magnus för Hannarty

En reaktion till “Kola med vanilj och flingsalt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s