Nyårsdag och chokladfondant

Hej från soffan. Här har jag hängt mest hela dagen idag. Snytit mig minst 234 gånger (#dunderförkyld) och kollat på massa avsnitt av Girls. Ganska så underhållande får jag säga. Tydligen börjar den femte säsongen i februari och jag har missat hela rasket. Fördelen är ju att det finns en hel del att kolla ikapp…
Chokladfondant 001Ätit laddning nummer två av chokladfondant har vi gjort idag också. Det var gårdagens nyårsdessert och eftersom receptet är för 4 portioner så stod det två formar med smet kvar i kylen och väntade. Perfekt att bara langa in i ugnen och äta tillsammans med vaniljglass och lite hallon.
Chokladfondant 004Enkelt att laga är det också. Här kommer receptet.

Till fyra små formar behövs:
60 gram mörk choklad (70 %) och 40 gram ljus choklad
75 gram smör
½ dl socker
2 ägg
2 äggulor
½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader och smöra formarna väl. Smält chokladen i vattenbad. Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt äggen och äggulorna, ett i taget. Blanda i den smälta chokladen och vänd till sist ner mjölet. Fördela smeten i formarna.

I receptet står att fondanterna ska gräddas i ca 5-7 minuter. Vår ugn kräver dock en gräddningstid på 12 minuter för att få dem perfekta, dvs mycket krämig i mitten men bakta runtom. Tricket är helt enkelt att prova sig fram.
Chokladfondant 014
Foto: Hanna

2 reaktioner till “Nyårsdag och chokladfondant

 1. Din stackare som är sjuk! Hoppas du kryar på sig till födelsedagen iaf! 😘
  Vart har du hittat alla säsonger av Girls?

  Gilla

  1. Tack, jag hoppas också att jag kryar på mig snart! Tror det värsta är över nu i alla fall 🙂
   Alla fyra säsonger finns på HBO! In och kolla 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s