Konsumtionshets och Black Friday 

Inser att jag nog vill skriva något om det här med konsumtion kring jul (och annars också för den delen). Julhandeln väntas slå nytt rekord i år (igen), vilket förstås är helt vansinnigt i sig. Härtill eldade handlarna på köphetsen ytterligare under den gångna helgen med Black Friday, som nu tydligen på allvar har flyttat över Atlanten till var och varannan butik här hemma. Jag har helt klart snurrat runt i det köpgalna ekorrhjulet precis lika mycket som alla andra men nu känns det liksom inte helt bra i magen längre. Läste någonstans att det skulle behövas 4,2 jordklot om alla konsumerade lika mycket som vi svenskar gör. Helt galet och väldigt, väldigt skrämmande! 

Så vad är det jag vill säga med detta då kanske någon undrar? Det är definitivt inte tänkt som någon pekpinne utan snarare som en påminnelse, kanske framförallt till mig själv, om att det är dags att börja ändra på invanda konsumtionsmönster, tänka efter mer och kanske rent av stå över sådana köp som egentligen inte är nödvändiga. Köpa mer secondhand (även om jag är en flitig loppisbesökare redan nu) och att köpa ekologiska, rättvisemärkta, närproducerade och hållbara produkter i så stor utsträckning som möjligt. Investera i få noga utvalda produkter snarare än massor av slit och släng. 

Lättare sagt än gjort, jag vet. Men någonstans måste en ju börja och då tror jag definitivt att varje liten förändring är viktig. För ingen kan göra allt, men alla kan göra något heter det ju! 

Någon som ger mycket bra idéer och inspiration till förändring i just denna riktning vad gäller hem och inredning är Husligheter-Maria. Kolla in kategorin Eco Friendly/Miljövänlig på hennes blogg för många bra tips. 

5 reaktioner till “Konsumtionshets och Black Friday 

 1. Ja detta black friday bojkottade jag medvetet. Varför ska det heta blacknfriday här, när det sammanfaller med advent. Kan man inte bara behålla saker och traditioner. Jag har inte köpt några julklappar än, men ska snart få det gjort. Vi håller julen på en symbolisk nivå och även på klapparna till sonen.

  Ha en fortsatt trevlig helg

  Gilla

  1. Ja, jag gjorde detsamma och bojkottade black Friday. Att hålla julklapparna på en symbolisk nivå låter klokt!
   Ha en fin vecka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s