Favorit i repris – Hemlagad kola med vanilj och flingsalt

Än så länge så har vi inte hunnit med att baka varken peppisar eller lussebullar och inget julgodis har det blivit heller. Något som jag gärna skulle vilja hinna svänga ihop innan jul är de här makalöst goda kolorna med flingsalt som vi lagade förra året jag och M. Här kommer receptet i repris.
014
80 g smör
2 dl vispgrädde
½ tsk havssalt
½ vaniljstång
170 g glykos
250 g strösocker
Flingsalt att strö över

Gör så här: Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång (samt vaniljfrön) på svag värme i en kastrull. Koka samtidigt ihop glykos och socker på hög värme till ca 170 grader (färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad).
Söndag 025
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och rör försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig då det kan fräsa och skvätta. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Rör om då och då och ta av när kolan nått 124 grader.
Söndag 032
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö sedan över flingsalt och låt svalna i ca 4-5 timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar och slås in i smörpapper.
Söndag 039
Foto: Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s